Mode





Elke dag hoor je het wel eens lang je voorbij gaan het woord mode maar wat is het nu precies en hoe is het ontstaan?

Mode is de manier waarop bijv. Kleding&make-up in een bepaalde tijd ‘leuker’ word gevonden.
Het word doorgegeven door kledingstijlen van andere mensen of bedrijven die mode maken of verkopen bijv. modeontwerpers.
Vaak is het op het moment zelf niet helemaal duidelijk hoe het modebeeld is.
Pas achteraf wordt iets herkend als de mode van bijvoorbeeld de jaren '50, denk aan de vetkuif.
Modeshows bepalen het modebeeld van het komende seizoen, althans die kleding komt in de winkels.
Vaak duurt het langer of deze mode komt zelfs niet omdat men nieuwe dingen vaak eng of raar vinden.

In de jaren ’50 was de petticoat ‘het’ kledingstuk voor de vrouw dat gedragen werd onder een rok of jurk, met daarop een korset om de vormen van de vrouw sierlijker te maken.
De vrouwen wilde er in de jaren ’60 jonger uitzien.  De overgooiers zagen er meisjesachtig uit, vaak door de kleuren en stoffen.hier werden de vormen juist niet laten zien.

De jaren '70 werden toch wel het meest gekenmerkt door de Flower Power. Er werd veel gebruik gemaakt van kleuren en bloemen.
Madonna was het mode icoon van de jaren ‘80 zij introduceerde punk, kleur, leren jacks en strakke t-shirts.
kapsels2
In de jaren '90 wordt de mode uit de jaren '80 verder ontwikkeld. De straatkleding(gabber) bepaalde het modebeeld. Deze kleding kon je herkennen aan dure sportschoenen, sieraden en vooral de spijkerbroek!!

Netheid, overdrevenheid en een sexy glamour word veel belangrijker in 2000.
Wijde rokken of juist nauwsluitende kokerrokken, romantische bloemmotieven, prints van gevlekte dierenhuiden, stras en borduursels zorgen in deze tijd voor klasse.

Na 2000.

Alles word door elkaar gehusseld en er word zoals de mensen denken een nieuwe mode-lijn gevolgd, maar dat is niet helemaal waar. Mensen denken een nieuwe mode uitgevonden te hebben maar er word juist herhaald en aan gepast, misschien wat dingen bijgevoegd maar er zal geen nieuwe MODE komen. Omdat mensen kiezen wat zij mooi vinden en wat bij hun past, de eigenmening overheerst!
Men creëert dus eigenlijk hun eigen modebeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten